Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I
Zgjidhje ushtrimi

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit Vlerësim 8 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Botime Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.


Pyetja

Përqark një rulete të parregullt, janë shënuar numrat: 1; 2; 3; 4 dhe 5.

Probabilitetet që ruleta do të ndalojë në secilin nga numra 2; 3 dhe 4 jepen në tabelën këtu në anë. Probabiliteti që ruleta të qëndrojë në secilin nga numrat 1 ose 5 është i njëjtë.

  1. Dikush thotë se x=0.2x=0.2. Shpjegoni pse kjo është e gabuar dhe gjeni vlerën e saktë të xx.
  2. Ruleta rrotullohet 200 herë. Sa herë prisni që ruleta të qëndrojë te 3-shi?
  3. Sa herë prisni që ruleta të qëndrojë te një numër tek?
  4. Sa herë prisni që ruleta të qëndrojë te një numër i thjeshtë?

Zgjidhja

1
Shuma e probabiliteteve të 5 mundësive ku mund të ndalojë ruleta duhet të japi 1, dhe nëse x=0.2x=0.2, atëherë shuma do ishte 0.2+0.14+0.26+0.22+0.2=1.020.2+0.14+0.26+0.22+0.2=1.02. Kështu tejkalohet e plota, ndaj themi se x=0.2x=0.2 është vlerë e gabuar. Shkruajmë ekuacionin e shumës dhe gjejmë xx e saktë, x+0.14+0.26+0.22+x=1⇒2x+0.62=1⇒2x=1−0.62⇒2x=0.38⇒x=0.382=0.19x+0.14+0.26+0.22+x=1 \rArr 2x+0.62=1 \rArr 2x=1-0.62 \rArr 2x=0.38 \rArr x=\dfrac{0.38}{2}=0.19.
2
200×0.26=52200 \times 0.26 = 52 herë duhet të qëndrojë te numri 3.

Edhe 2 hapa deri te përgjigjja

Hapat e tjerë janë falas në aplikacion

Vazhdo nga hapi 3, me shpjegime të detajuara, formula dhe vizualizime interaktive.

4.8/5100,000+ shkarkimePa pagesë, gjithmonë

Të gjitha ushtrimet e librit, pa asnjë kosto.

Vazhdo në aplikacion