Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I
Zgjidhje ushtrimi

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit Vlerësim 8 në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Botime Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.


Pyetja

Probabiliteti që treni të arrijë para orarit është 0.180.18. Probabiliteti që treni të arrijë në orar është 0.310.31.

  1. Një pasagjer thotë se treni është më shpesh vonë, sesa në orar apo para orarit. Ka të drejtë pasagjeri?
  2. Në qoftë se ju bëni 225 udhëtime me tren gjatë një viti, sa herë mund të prisni që ai të jetë në orar?

Zgjidhja

1
Treni mund të jetë para orarit, në orar, ose pas orarit. Shuma e probabiliteteve të secilit rast duhet të jetë e barabartë me 1 (e plota), ndaj do kishim 0.18+0.31+x=10.18+0.31+x=1, ku xx është probabiliteti që treni të vonohet. Kryejmë veprimet 0.49+x=1⇒x=1−0.49=0.510.49+x=1 \rArr x=1-0.49=0.51. Po, pasagjeri ka të drejtë, sepse probabiliteti që treni të vonohet është më i lartë nga dy mundësitë e tjera.

Edhe 1 hap deri te përgjigjja

Hapi i fundit është falas në aplikacion

Vazhdo nga hapi 2, me shpjegime të detajuara, formula dhe vizualizime interaktive.

4.8/5100,000+ shkarkimePa pagesë, gjithmonë

Të gjitha ushtrimet e librit, pa asnjë kosto.

Vazhdo në aplikacion